Profile

Scrapbook photo 1
Scrapbook photo 2
Scrapbook photo 3
Scrapbook photo 4
Scrapbook photo 5
Kees Habraken
Attended Academie voor schone kunsten
Lived in HilvarenbeekEtten-LeurZeist Dordrecht Eindhoven Gorinchem Breda
1 follower|214,430 views
About
Story
Tagline
Zijn werk : Het werk bestaat uit olieverf op doek. In zijn doeken laat hij twee motieven zien die voor hem belangrijk zijn voor de non-verbale communicatie:
Introduction

KEES HABRAKEN    Inspiratie en inhoud van zijn werk            

                                                                                                         

THEMA  van zijn werk  “Andere culturen en communicatie”

Kees Habraken:

“Bij het schilderen zowel als in de psychotherapeutische behandeling moet je weten wat je doet en wat voor effect het heeft: op het beeld, op de sfeer, op de cliënt. Naast kennis en vaardigheden zijn daarin de intuïtieve momenten belangrijk, vooral bij non-verbale communicatie. Je moet steeds alert zijn in wat je ziet en voelt om vervolgens die waarnemingen in te zetten: bij het maken van een schilderij en ook in de behandeling van een cliënt”.

__________________________________________________________________________________

Inspiratie

In zijn werk laat Kees Habraken zich inspireren door zijn vele reizen en zijn werk als psychotherapeut.

In de psychotherapeutische praktijk deed hij gedegen ervaring op in het werken met cliënten met een andere  culturele achtergrond. Duidelijk is, dat communicatie, m.n. non-verbale communicatie, een belangrijk aspect is van zijn werk als psychotherapeut.

Niet alleen binnen zijn werk, maar ook tijdens zijn talrijke verre reizen heeft Kees Habraken andere culturen ervaren. Non verbale communicatie is dan vaak de enige mogelijk tot contact, ook dat vereist creativiteit. In het schilderen en in zijn werk als psychotherapeut gaat het in feite om dezelfde mechanismen: je ziet mensen, je komt met hen in contact en creëert van daaruit iets nieuws.

De voor Kees belangrijke issues, het reizen en de psychotherapie, vullen elkaar aan. Het schilderen stelt hem in de gelegenheid deze te combineren en daaraan uitdrukking te geven.

 

Zijn werk : Het werk bestaat uit olieverf op doek. In zijn doeken laat hij twee motieven zien die voor hem belangrijk zijn voor de non-verbale communicatie:

            de expressie van de handen;

      de uitdrukking in het gezicht, het portret..

De uitdrukkingen in gezichten en handen weerspiegelen gevoelswaarden als, b.v. angst, melancholie, trots, tederheid. Dat is ook wat de toeschouwer ervaart aan de schilderijen, het roept emoties op en het nodigt uit tot interpretaties. Het maakt je nieuwsgierig,  je wil meer weten, je vraagt jezelf dingen af Het kleurgebruik en de penseelvoering zorgen voor extra spanning en emotie in het werk. De ervaring wordt krachtiger door het felle heftige niet realistische kleurgebruik. De emoties , bij de doeken met meer realistisch kleurgebruik zijn daarentegen rustiger, vlakker.

Proces – het ontstaan van een compositie  Zijn thema’s vind hij op reis, waar hij foto’s maakt van inspirerende ontmoetingen met mensen. Een uitgekiende selectie wordt door hem omgezet in een bepaalde compositie. Vervolgens creëert hij hieruit het schilderij. Meestal wordt een detail van een gezicht of een hand gekozen, dat vervolgens uitvergroot wordt weergegeven op het doek. In de compositie probeert Kees de sfeer van het contact, die in de ontmoeting voelbaar was, weer te geven.                 In alle gevallen is het werk ontstaan uit een ontmoeting, een ervaring.!!

Voor Kees is het proces van creatieve ontwikkeling oneindig. Hij gebruikt bij het schilderen, net als in de psychotherapie, zichzelf als instrument. Maar dat is voor hem niet voldoende, zoals ook het zuiver werken op intuïtie niet volstaat. Kennis en kunde, dus opleiding en ervaring moet aan beide ten grondslag liggen om tot een goed en creatief resultaat te komen. Het gaat in beide terreinen altijd om een creatief proces, aldus Kees

Biografie

Kees Habraken werd geboren 01-09-1945 te Hilvarenbeek en woont en werk in Breda. Tien jaar geleden heeft hij zijn oude liefde voor schilderen weer opgepakt. Zijn opleiding deed hij  in België op de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk.

 

Meer info en of contact: Kees Habraken  BREDA      mail:chabraken@ziggo.nl
Tel 06 36549285
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Previously
HilvarenbeekEtten-LeurZeist Dordrecht Eindhoven Gorinchem Breda
Links
Other profiles
Education
  • Academie voor schone kunsten
    Schilderen, 2004 - 2011
Basic Information
Gender
Male
Looking for
Networking